ok a ja mam takie pytanie, nie orientuje sie ktoś z jakiego materiału jest wykonane mekugi w katanach hanwei typu practical plus i practical pro?(głównie interesuje mnie practical pro), pisałem już do goods.pl ale jakoś ponad dwa tygodnie czekam na odpowiedź i mnie to wnerwia...może ktoś wie?albo z jakiego są w practical katana (bo wątpie żeby były wtedy słabsze) a jeżeli są one z drewna, to jak często mekugi sie niszczy, i trzeba je wymieniać?a jak trzeba wymienić to gdzie można kupić samo mekugi?ile tak średnio kosztuje?no i jakie lepsze z drewna czy jakiejś stali może?
(gomen że pisze tutaj ale sądze że to odpowiedni topic, a zakładanie nowego w którym będą może 4 posty mija sie z celem...)
Najprosciej mekugi zrobic ze starej paleczki do jedzenia.
Ja urzywam specjalnego bambusa z japoni ma on inna strukture budowy nieco niz chinski. ktory jest najczesciej dostepny u nas w kraju. Ma grubsze wlukna dzieki czemu jest mniej lamliwy.
Pod zadnym pozorem nie wolno stosowac metalu gdyz zniszczy to tsuke a mekugi dziala takze jak taki maly amortyzator odbiera i absorbuje czesc udezenia.
_________________ Pracownia artystyczna, broń Japonska, stroje, akcesoria i nie tylko.
Ryuzoku [Usunięty]
Wysłany: 27 Lipiec 2005
ok, to gdzie można dostać jakieś dobre mekugi?bo do tej pory widziałem tylko jeden sklep sprzedający mekugi po 2funty, z czego tylko na terenie anglii-więc odpada...
Najlepiej sobie zrobić samemu z bambusowej pałeczki do jedzenia ryżu - najlepiej z japońskiej jeśli nie ma to może być chińska albo inna ale koniecznie z bambusa :)
no to extra, czyli zostalo mi znaleźć w okolicy jakieś miejsce gdzie sprzedają pałeczki bambusowe-mam wrażenie że będzie cholernie ciężko ale co tam...-zna ktoś takowy sklep w warszawie?eventualnie netowy-niech stracę...