Poprzedni temat «» Następny temat
Chory Świat.. w szczególności Polski Świat
Autor Wiadomość
MMarciNN
[Usunięty]

Wysłany: 14 Marzec 2006   Chory Świat.. w szczególności Polski Świat

Pamiętacie wydarzenia z niedalekiej przeszłosci z Rybnika. Zaginięcie młodego chłopca, Mateuszka, i odnalezienei sprawców po miesiącu jakimś? Zgwałcili, pobili, a gdy powiedizał że powie Mamie, to go zabili i gdzieś zostawili. Byli tak pijani że nie pamiętają gdzie. Ci dwoje to byli uczniowie mojej Ciotki. najśmieszniejsze jest to że teraz wykręcają się że są upośledzeni psychicznie i chcą do szpitala psychiatrycznego. A tak naprawde skończyli normalną szkołe.. I jeden i Drugi.. Ch**e po prostu którym jescze za młodu trzeba było uje**ć jajca i pyte. Nie rozumię jednak Polskiego Prawa w tej kwestii. Jak chłopak podejrzany o zgwałcenie 12 letniej dziewczynki mógł chodzić na wolności. Według mnie podejrzany o tak poważne przestępstwo powinien szybko trafić do aresztu i jak najszybciej wstępne postępowanie powinno zostać rozpoczęte by wykluczyć lub upewnić się w podejrzeniach. A tak to ten ch** je***y, łaził na wolności a był podejżany o gwałt na 12 letniej dziewczynce Jak to ku*** może być możliwe. I do tego nie pamiętają gdize Mateuszka zostawili. Ja przypuszczam że tak mocno zmasakrowali jego cialo, że wolą nie pokazywać ludziom gdzie są zwłoki, by nie dostać zbyt wysokiego wyroku.

Przepraszam za słownictwo, ale to był mały chlopczyk, ktory wyszedł się tylko pobawić na śmiegu. Taki mu los(w postaci dwóch psychopatów) spłatał. Takie tragedie są najgorsze, bo to że ktoś na meczu zginie to jeszcze, bo miał wybór, czy na niego iść czy nie. Miał sposób do obrony i inne takie, ale gdy śmierć(i to w taki sposób) ponoszą osoby które nie miały nawet świadomości Swiata, nie zażyły niczego za młodu, i ni emiały żadnego wyjścia, jak tylko umrzeć, bolą najbardziej.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 14 Marzec 2006   Re: Chory Świat.. w szczególności Polski Świat

MMarciNN napisał/a:
Takie tragedie są najgorsze, bo to że ktoś na meczu zginie to jeszcze, bo miał wybór, czy na niego iść czy nie. Miał sposób do obrony i inne takie, ale gdy śmierć(i to w taki sposób) ponoszą osoby które nie miały nawet świadomości Swiata, nie zażyły niczego za młodu, i ni emiały żadnego wyjścia, jak tylko umrzeć, bolą najbardziej.
Nie widze róznicy MMarciNNie miedzy tymi tragediami którymi wymieniłeś bo dziecko zginęło dlatego że napotkało na swojej drodze jakiegoś świra i na stadione też ktoś ginie bo może spotkać takiego świra ( też może to być dziecko ). W obydwu przypadkach procesy powinny być szybkie po czym :k i do piachu. Takie jest moje zdanie na temat gwałtów, zabójstw i innych. A dlaczego nie do więzienia ? Bo na nie nie zasługują i my musimy płacić za ich pobyt w luksusowych warunkach gdzie mają dostęp do różnych wygód np: tv.

Wyroki i kary powinny być 10 razy większe niż sę obecnie. A dla morderców powinna być kara smierci.

A może dodamy ankietę kto jest za kara smierci ? Czytałem dziś na wp ze ponad 80% Polaków.

wojownik 
Szefu

Wysłany: 14 Marzec 2006   

A może dodamy ankietę kto jest za kara smierci ? Czytałem dziś na wp ze ponad 80% Polaków.

MMarciNN
[Usunięty]

wojownik napisał/a:
Te dane akurat są nieprawidłowe. WP od dawna jest za kara śmierci i wiele osób wie że ich newsy, ankiety i statystyki zawsze są i były naciągane.

Ja za karą śmierci nie jestem. Nigdy nie byłem za zabijaniem człowieka, bo niczym się nie rożnimy od tego zabójcy.Moim rozwiazaniem jest wiezienie. Ale nie to co u nas gdzie na jednego więźnia przypada 1400 zł miesiecznie, gdzie mało w której rodzinie tyle jest. Niech wiezień sam pracuje na własne utrzymanie. Dajmy mu wybór. Chce żyć to niech pracuje i opłaca swój pobyt, jedzenie itp itd. Chce TV to niech na nie zarobi. W Polsce jak w wiezieniu znajdziesz sobie prace, to najśmieszniejsze jest to, zę kasa idzie do Ciebie, a pobyt i standard i tak jest opłacany.
Jestem za dożywiociem bez możliwości zwolnienia warunkowego.

A co do tragedii i ich rodzajów. Uważam że takie wydarzenia na stadionie to całkiem inna sprawa niż takie uprowadzenie dzieciaka. Można to porównać do problemu Afryki. Są ludzie którzy mają wybór, iść na ustawke albo np rzucić prace i głodować. Zaś w Afryce ludzie tego wyboru nie mają, choćby chcieli to i tak umierają z głodu. Tak samo mysle że było w tym wypadku bo temu Mateuszkowi nie dano żadnego wyboru.

A wracajac do Kary śmierci. Udowodnione jest to naukowo, i wcale nie trzeba konkretnych przemysleń by samemu do tego dojść. Człowiek Planujący lub popełniający ciezkie przestepstwo nigdy nie myśli żę trafi za kratki. Nie myśli wtedy o konsekwencjach i nie rozwarza przypadku złapania go. Zresztą to było by troszke dziwne planowac przestępswto i podejrzewać że nas złapią. Akurat tak myślą przestępcy. Ja nigdy nie byłem zwolennikiem eliminowania skutków(taki psychol zabijany karą śmierci), a popierałem eliminowanie przyczyn. A przyczyn jest wiele. Mało kto wie że Pedofilie się normalnie leczy u psychiatry, są nawet specjalne leki. Przykładem tutaj także jest aborcja. Nie mogę się na nią zgodzić, bo jest to eliminowanie skutków (gdzie do tego dochodzi sprawa zabijania człowieka), a zamiast tego można by wkońcu wprowadzić porządne wychowanie seksualne w szkole, nie jako fakultet, a jako normalny przedmiot szkolny.
To że będzie Kara Śmierci nie zmieni ilości przestępstw. W jednym ze stanów Ameryki wprowadzono Karę Śmierci na czas próbny, co się okazało ? Że procent zabójstw nie spadł ani troszke.
Jesze dochodzi kwestia(jak przy Eutanazji), że było by to wykorzystywane w Państwie zbyt często. Nie mamy nawet wystrczająco dobrego organu sądowniczego. Z Ankiet przeprowadzanych w wiezieniach, dowiadujemy sie żę 30% wieźniów nadal twierdzi że jest niewinna. A ile tych których wkręcili, bo szukali jakiegoś kozła ofiarnego, by pokazac mediom swoją skuteczność i by nie wyszło że Policja nie potrafi łapać bandytów ? Taka Polska rzeczywistość.

Polecam oglądnięcie filmu "Życie za Życie". Koniecznie. Najlepiej zanim się wypowie ktoś w tym temacie.

wojownik 
Szefu

Masz całkowitą rację co do więziennictwa. Ale nadal jestem za tym co napisałem ,że kary sa zbyt łagodne.

MMarciNN
[Usunięty]

wojownik napisał/a:
Masz całkowitą rację co do więziennictwa. Ale nadal jestem za tym co napisałem ,że kary sa zbyt łagodne.
Łagodne to one nie są, ale problem z ich wykonywaniem. Prawda jest taka że za morderstwo dostaje sie 25 lat, a wychodzi po dwunastu, za dobre sprawowanie. Oczywiście w niektórych przypadkach dobre sprawowanie powinno być uznawane, bo nie wierze żę nie istnieją przypadki ludzi nawróconych itp itd(znam też paru, ale nie z tak poważnymi przestępstwami). Uważam że projekty PiS dotyczące własnie wymiaru sprawiedliwości są dobre. Sądy 24 godzinne według mnie bardzo się przyda. Przyśpieszy to cały proces, a może nawet pozwoli uniknąć takim wydarzeniom żę podejżani o powazne przestępstwa bedą łazić na wolności. Co prawda projekt ten przewiduje sąd 24 godzinny tylko gdy złapany zostanie człowiek na "gorącym uczynku" lub zaraz po dokonaniu przestępstwa. Szcególny nacisk kłada tutaj na Chuligańskie akty, ale niewykluczone żę inne takżę bedą tak rozstrzygane w przyszłości. Podoba mi się także projekt nowelizacji ustawy o wyznaczaniu kar winnym. Dotychczasowo nie istnieje w polskim prawie Dożywocie bez możliwosci zwolnienia warunkowego, a właśnie to chce wprowadzić PiS. Takim właśnie sposobem teraz prawie każdy może wyjśc z więzienia jeżęli otrzymał dożywocie. Tzn, jeżeli ktos dostał podwójne dożywocie lub jeszcze wyżej, może zapomnieć o wyjściu, ale by otrzymać podwójne dożywocie, trzeba sobie zapracować na to, a tu kryteria już są wygórowane. Pis Co prawda jest zwolennikiem Kary Śmierci, aczkolwiek odkłada wprowadzenie jej na drugi plan, ponieważ jest świadom że nie wejdzie ta nowelizacja w Polsce. Zresztą, zaraz po wygranych wyborach przez Pis i Kaczyńskiego, do Polski przyszedł list z parlamentu UE że w zwiazku objęcia władzy przez organy popierające kary śmierci, nie będzie tolerował dążenia do wprowadzenia tego jako rozwiązania przestępstwa. Polskie społeczeństwo nie jest zwolennikiem kary śmierci, ale jak widzimy media usilnie starają się wmówić że jednak chcemy jej wprowadzenia. Kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą.

Według WP 80% ankietowanych jest za wprowadzeniem Kary Śmierci, ale spójżmy na inne statystyki. Za Aborcją też blisko 75%, za Eutanazją też wiele.. A spójżmy ilu Ankietowanych to Katolicy ? Łaaał.. 67 %. Nie wiem skąd oni biorą te statystyki, ale chyba z podpachy.

Ilość procent rzucałem z pamięci, bo te statystyki na WOSie miałem już dawno, więc mogą się pojawić jakieś przekłamania. Lecz jestem pewien żę bedą nieznaczne.

LesioS 
Posiada 3 dan

Trenuję: Aikido
Wysłany: 15 Marzec 2006   

67% to katolicy? A skąd wziąłeś tą liczbę? To, że ktoś jest w kancelarii kościelnej zapisany "na katolika" i w niedzielę bywa w kościele, nie oznacza jeszcze, że jest katolikiem. Oznacza tylko, że został zakwalifikowany jako katolik...
Nie uważam, żeby kara śmierci była konieczna. Jest to kara definitywna i dla osób planujących ciężkie przestępstwa tak naprawdę nie jest odstraszająca. Bo co mogą mu zrobić? Tylko zabić... Zlew :twisted: A zamiast tego można przecież wprowadzić wieloletnią lub dożywotnią karę ciężkich robót. Łom, młot, kilof i łupać kamienie gdzieś w Sudetach. Drewniany barak z ociepleniem, w zimie koza do grzania (dyżury przy ognisku, żeby nie wygasło :lol: ), w miarę przyzwoite żarcie i praca przez 10 godzin dziennie niezależnie od pogody. 90% więźniów daję 5 lat w takich warunkach.

wojownik 
Szefu

LesioS napisał/a:
A zamiast tego można przecież wprowadzić wieloletnią lub dożywotnią karę ciężkich robót. Łom, młot, kilof i łupać kamienie gdzieś w Sudetach. Drewniany barak z ociepleniem, w zimie koza do grzania (dyżury przy ognisku, żeby nie wygasło :lol: ), w miarę przyzwoite żarcie i praca przez 10 godzin dziennie niezależnie od pogody. 90% więźniów daję 5 lat w takich warunkach.
A co po tych 5 latach ? Umra z wycieńczenia ? Kto ich zmusi do pracy w takich warunkach ? Czy to nie będzie jak obozy z czasów wojny ?

Dobrym pomysłem jest to co napisał MMarciNN żeby każdy więzień na siebie zarobił. Tylko że nie bardzo widze tego pomysłu w realizacji.

LesioS 
Posiada 3 dan

wojownik napisał/a:
A co po tych 5 latach ? Umra z wycieńczenia ? Kto ich zmusi do pracy w takich warunkach ? Czy to nie będzie jak obozy z czasów wojny ?
A czemu nie? Masz z tym jakiś problem? Bo ja nie... Mordercy, gwałciciele, pedofile. Wolę żeby łupali kamienie i powoli zdychali niż mają chodzić po ulicach :gans:

wojownik 
Szefu

No to jaka według Ciebie jest róznica pomiędzy skazaniem naśmierć i wykonaniem wyroku a uśmiercaniem człowieka np przez 5 lat ? Wedłg mnie żadna.

LesioS 
Posiada 3 dan

A taka, że nie zawsze orzeka się dożywocie i to niektórym może dać szansę na przemyślenie swojego postępowania i może zmiany, jak się któremuś uda wyjść na wolność.
Poza tym śmierć nie jest argumentem przeciwko popełnieniu ciężkiego przestępstwa (bo najwyżej go zabiją i będzie po jablkach, ale się powtarzam). Natomiast ciężkie roboty nie mają pozytywu w postaci "i będzie po wszystkim": trzeba będzie przez wiele lat ciężko pracować, co dla kolesiów bez szyi może być wyjątkowo nieciekawą perspektywą.

MMarciNN
[Usunięty]

LesioS napisał/a:
67% to katolicy? A skąd wziąłeś tą liczbę? To, że ktoś jest w kancelarii kościelnej zapisany "na katolika" i w niedzielę bywa w kościele, nie oznacza jeszcze, że jest katolikiem. Oznacza tylko, że został zakwalifikowany jako katolik...
Proponuję czytać ze zrozumieniem. Pisałem o ankietach z WP. NIe była to liczba ze statystyk kościelnych, ale ze statystyki którą prowadziła WP w tym samym czasie co sondarze dotyczące Aborcji i Eutanazji.

Zaś co do twojego pomysłu, obozów męczennictwa. Niech pracują jak normalni ludzie, nie jak woły. Ale niech to robią tyle ile dostali kary. Oczywiscie nie cala kasa by szła do nich. Opłacenie szkody społecznej i ogolny odsetek dochodów takiego pracującego wiezienia niech idzie jako dodatkowy zastrzyk do budżetu państwa. Albo niech choćby jest to jakaś kasa dla pracowników Policji i Więzień. Wiem żę to by nie uratowło polskiej gospodarki, ale po pierwsze, odciażyło by ją z utrzymywania wieźniów(a polskie więzienia są przepełnione), oraz daloby większe prawdopodobieństwo że taki kryminalista jednak się opanuje. Bo wkońcu w wiezieniu nie ukradnie kumplowi zarobków, albo nie zagrozi mu niczym bo jak ?. Rzetelna praca może go troszke zmieni, ale pewnie dotyczyć to by moglo małego odsetka. Dochodzi jeszcze sprawa że gydby tak pokazywać jakie prace musża wykonywać wieźniowie, może to by troske zmienilo psychike już w dzieciństwie przyszłemu zabójcy. Nawet jakby wprowadzono kare śmierci, to jej wykonanie i tak byloby utajnione, zaś pokazanie jak cieżko pracują więźniowie, nie wywołało by kontrowersji, i świat by zobaczył jak to jest w wiezieniu.
Sami zresztą przyznacie zę aktualne więziennictwo to dla niektórych luksus. Takei zdanei nie tylko dominuje na tym forum, ale wszędzie tak się myśli.

LesioS 
Posiada 3 dan

Wysłany: 16 Marzec 2006   

MMarciNN napisał/a:
Proponuję czytać ze zrozumieniem. Pisałem o ankietach z WP. NIe była to liczba ze statystyk kościelnych, ale ze statystyki którą prowadziła WP w tym samym czasie co sondarze dotyczące Aborcji i Eutanazji.
Przepraszam, nie doczytałem :? Zwracam honor.

MMarciNN napisał/a:
Zaś co do twojego pomysłu, obozów męczennictwa.
Nie męczennictwa, tylko ciężkiej pracy. Fundowanie martyrologii krótkoszyim z Wołomina byłoby dużym błędem.

MMarciNN napisał/a:
Nawet jakby wprowadzono kare śmierci, to jej wykonanie i tak byloby utajnione, zaś pokazanie jak cieżko pracują więźniowie, nie wywołało by kontrowersji, i świat by zobaczył jak to jest w wiezieniu.
Sami zresztą przyznacie zę aktualne więziennictwo to dla niektórych luksus. Takei zdanei nie tylko dominuje na tym forum, ale wszędzie tak się myśli.
A mi właśnie chodzi o to, żeby ciężkie więzienia przestały być luksusem i żeby to przemówiło do rozumu zbójom z Pruszkowa (o ile to wogóle możliwe :| ). Z 2-giej strony nikt przecież nie będzie zamykał w kamieniołomie ludzi którzy przestali płacić alimenty czy zwędzili paczkę szynki z hipermarketu.

Odpowiedz do tematu