Mam 14 lat, 184 cm wzrostu, i 75 kg chciałbym nauczyć się walki jakiś stylem, który łatwo by pokonał taekwondo. chodzi mi o jakąś sztukę z chwytami i bez ciosów (jeżeli już to mało. Nie ważne czy stójka czy parter.
Zacznijmy od konieczności skorzystania z dobrodziejstw www.google.pl - za pomocą tej wyszukiwarki dowiesz się na pewno gdzie sa w pobliżu jakieś sekcje.
Następnie chciałbym się dowiedzieć, dlaczego poszukujesz stylu, który 'pokonałby taekwondo'?
Jesli chcesz chwyty - najprostsze i najpopujarniejsze rozwiązanie to zapasy.
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."
Ostatnio zmieniony przez Fish 17 Lipiec 2008, w całości zmieniany 1 raz
mój kolega chodzaił na teakwondo i często mnie atakuje ( to wszystko niby dla żartu )
Dlatego ;)
Proste rozwiązanie - jeśli przeszkadza Ci to co robi kolega - zamiast pokonywać go siłowo, polecam zagłębienie się w techniki komunikacji. Rozmowa i szczerość to najlepszy sposób. Bez narażania się na uszkodzenia i do tego przydatny w całym życiu. W internecie i bibliotekach znajdziesz całą masę artykułów, książek dotyczących komunikacji, polecam ten trening :]
_________________ "Jedna rzecz jest tak pewna jak zgon,
My zmienimy się i rzeczy nam drogie zbledną,
Tak jak już zbladły nie raz,
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."