Trenuję: BRAK
Wysłany: 5 Wrzesień 2009 Wybór sztuki walki
Witam,
chciałbym rozpocząć trening jednej ze sztuk walki, jednak nie wiem na co mam sie zdecydować. Do wyboru mam:
Muay–thai
Kick–boxing
Karate
Taekwondo.
Proszę o pomoc w wyborze sztuki walki dla początkującego. Mam 19 lat, 188 cm wzrostu i waże 79 kg. Mimo niewielkiej wagi na brzuchu mięsień piwny, który wolałbym zamienić na kaloryfer :)
Moje pytania do Was:
1. Która z wymienionych sztuk walki będzie najbardziej ogólnorozwojowa??
2. Która najbardziej przyda się na ulicy??
3. Która najlepsza dla początkującego??
Nie dostaniesz gotowej odpowiedzi. Wybrałeś już kilka spośród szerokiej gamy... to co wybrałeś, to głównie sporty walki, żadnego Ci nie polecę, bo dla mnie nie byłyby odpowiednie. A czy dla Ciebie są? Zobacz, który masz najtaniej, który masz najbliżej, w którym klubie są fajniejsi ludzie, gdzie jest lepszy nauczyciel, gdzie robią sparringi, gdzie ćwiczą na pół gwizdka, gdzie ćwiczą za mocno, gdzie jest więcej rozgrzewki, gdzie więcej technik. Dowiedz się tego wszystkiego, i może jeszcze paru innych rzeczy, a wtedy sam znajdziesz odpowiedź, a jak nie znajdziesz to napisz. Wszystkie sporty, które wymieniłeś, będą odpowiednie dla faceta w twoim wieku i twojej wagi i postury. Sprawdź co Cie bardziej kręci... Przede wszystkim wybierz się na treningi, popatrz, decyzja przyjdzie. :)
Trenuję: BRAK
Wysłany: 6 Wrzesień 2009
uguisu napisał/a:
Wybrałeś już kilka spośród szerokiej gamy...
te 4 co wymieniłem wyżej nie były przeze mnie wybrane- po prostu akurat tych SW mam możliwość trenowania i z nich muszę wybrać 1, najbardziej odpowiedni dla mnie :)
Najbardziej skłaniałbym się do Kick–boxingu lub Muay–thai. I właśnie nie wiem czy KB nie będzie na początek łatwiejszy dla mnie, niż MT...
To nie ma znaczenia, który jest "łatwiejszy" w każdym systemie - sporcie zaczynasz jako początkujący i tak będzie Cię traktował nauczyciel.
A taka ciekawość mnie zżera; dlaczego masz możliwość tylko tych czterech dyscyplin, a innych nie?