Poprzedni temat «» Następny temat
Walka na ulicy
Autor Wiadomość
piotreksu 
Strażnik

Wysłany: 4 Luty 2005   Walka na ulicy

Sytuacja hipotetyczna: Zaczepia was na ulicy dosc spory kolo i wiecie juz ze bez walki sie nie obejdzie... co robicie, jak pokonalibyscie przeciwnika? Czy skuteczniej jest rzucac sie na niego czy moze czekac na jego ruch a potem... no wlasnie co? co zastosowalibyscie w realnej walce na ulicy?

marsik 
Posiada 2 dan

Wysłany: 4 Luty 2005   

Według mnie najlepiej jest poczekać na pierwszy ruch przeciwnika, lub go jakoś sprowokować aby to on pierwszy zadziałał. Prubuje zejść z lini ciosu (jak się uda zejść z lini to jes już spoko i jest sporo czasu na jakąś fajną akcję a jak nie to może być kiepściutko). Potem skuteczne jest wejście napstnikowi w nogi lub jakiś rzut (pod warunkiem że mamy o tym pojęcie) a jak już koleś leży na plecach to można zastosować jakąś dźwignie lub duszenie (pod warunkiem gdy wiemy co robić w parterze) a jak nie bardzo wiemy co robić tam na ziemi to okładać go pięściami po ryju i raczej napewno zaskutkuje.
A i jeszcze jedno jak koleś pierwszy zaatakuje to działamy w obronie własnej i nawet jak kolesiowi się coś stanie to nie pociągną nas do odpowiedzialności prawnej

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 4 Luty 2005   

Ja preferuję prosty w nos albo z buta pociągnąć jednemu albo 2 żeby sobie utorować drogę ucieczki i sp...alać zanim się zorientują co cię stało do najbliższego autobusu, albo do tramwaju, a jak ich jest więcej no to walka albo modlitwa i zrobić trochę hałasu może policja będzie blisko
Mówiąc o dresach mam na myśli sytuację gdzie jeszcze nie wyciągnęli sprzętów, bo jak wyciągną może być już za późno.

w końcu każda ominięta walka to walka wygrana

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 2 Czerwiec 2008   

http://www.wojownik.com/v...p?t=26&start=15 zapraszam do rozwinięcia tematu

radekvo 
Posiada 1 dan

Trenuję: vietvodao
Wysłany: 6 Czerwiec 2008   

zgadzam się w pęłni walka nie stoczona jest wygraną i w realu nie ma bohaterstwa najlepiej jest poprostu zwiać jeśli już walka to odradzam bliski kontakt i parter ponieważ na ulcach szkło itp. może nas przypadkowo uszkodzić czy coś jeśli nie ma wyjścia to jakies pożądne kopnięcie w celu utorowania drogi i w długa miałem kiedyś taki przypadek zaatakował mnie gośc uderzyłem go raz padł rozbił se głowe o asfalt i później to już ja byłem ten zły bo go pobiłem mimo że mnie atakował tak wiec walka moim zdaniem to już ostatnie wyjście pozdrawiam prosze o wasze opinie :ciii :ciii

Fish 
Posiada 4 dan

Trenuję: Trenowałem: Iaido/kenjutsu & Oyama Karate
Wysłany: 10 Lipiec 2008   

radekvo napisał/a:
pozdrawiam prosze o wasze opinie :ciii :ciii

Ja również Ciebie pozdrawiam i, w ramach opinii, zamieszczam ten oto link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Interpunkcja
Znikną tak jak piana na wodzie,
Jak na brzegu piach."

radekvo 
Posiada 1 dan

Trenuję: vietvodao
Wysłany: 11 Lipiec 2008   

Widzę że kolega ma 4 dan w interpunkcji a to gratuluje ja nie mam nawet kyu w tej sztuce no cuż nie jesteśmy tacy sami 19 lat 4 dan brawo mistrzu :mrgreen: :mrgreen:

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 11 Lipiec 2008   

radekvo napisał/a:
Widzę że kolega ma 4 dan w interpunkcji a to gratuluje ja nie mam nawet kyu w tej sztuce no cuż nie jesteśmy tacy sami 19 lat 4 dan brawo mistrzu :mrgreen: :mrgreen:

4 dan w interpunkcji to nie lada wyczyn :)

Habzer 
Posiada 1 dan

Trenuję: KB
Wysłany: 25 Październik 2008   

Ja również niejednokrotnie zastanawiałem się na techniką walki na ulicy, po usłyszeniu kilku opinii i obejrzeniu pewnej ilości filmików z walk ulicznych, nie doszedłem niestety do żadnych konkretnych wniosków, poza tymi: unikać wysokich kopnięć( ryzyko przechwytu nogi), nie wahać się, "upewnić się" że przeciwnik nie chce dalej walczyć, zaś reszta zależy od rangi przeciwnika, ale sądzę że bardzo przydatne może również być sprowadzenie go do parteru. Ciekawe podejście do tych spraw ma mój szwagier, gdy zapytałem go o to, skromnie odpowiedział -bach i po walce- ;p Od osób postronnych dowiedziałem się ,e ma spore doświadczenie w tej kwestii, jednak nie on bywał agresorem w tych potyczkach, po prostu miał małą cierpliwość na zaczepki ;]

uguisu 
Posiada 2 dan

Trenuję: budo ninpo taijutsu
Wysłany: 26 Październik 2008   

Przeczytaj "Sztukę wojny" Sun Tzu, przemyśl, potem przeczytaj jeszcze raz, jeszcze raz pomyśl, a potem dojdziesz do takiego samego wniosku jak Twój szwagier :).

Habzer 
Posiada 1 dan

Dojść to takiego wniosku to jedno, a mieć takie predyspozycje to drugie;) Proszę o przybliżenie treści książki.

uguisu 
Posiada 2 dan

Trenuję: budo ninpo taijutsu

Nie po to zachęcam do czytania, żeby streszczenie zamieszczać. Zresztą byłoby to niemożliwe. Przybliżenie treści? To książka o taktyce prowadzenia i wygrywania wojen. Napisana przez wielkiego wodza i myśliciela chińskiego. Główna myśl? Nie ma jednego sposobu na zwycięstwo, wszystko jest relatywne choć polegające na jednym wzorcu. Ten wzorzec zawarł w swych przemyśleniach Sun Tzu.

Habzer 
Posiada 1 dan

Dzięki, lektura z pewnością warta uwagi.

Kusari 
Posiada 1 dan

Trenuję: HHmmm
Wysłany: 23 Marzec 2009   Sytuacja

Kto powiedział, że bez walki się nie obędzie? Jeśli masz przeciwnika to znaczy, że musisz z nim walczyć? Przecież w tego typu sytuacji gdzie napotykasz osobę większą od siebie lub silniejszą, wcale nie musisz z tą osobą walczyć, więc kto powiedział że walka jest nie do uniknięcia? Jest wiele opcji i zawsze można uciec z takiej sytuacji. Jeśli jednak nie chcesz uciekać i chcesz zmierzyć się z przeciwnikiem to pokonaj twardość delikatnością. Nie myśl, że własną siłą pokonasz silniejszego od siebie przeciwnika, a w rzeczywistości pokonasz go jego własną siłą. Czasami atak na oczy jest drogą do wygranej i nawet najsilniejszy przeciwnik bez wzroku będzie miał trudności aby pokonać ciebie.

Nie daj zwieść się pozorom, wielkość, kształt, siła danej osoby nie świadczy o wszystkim. Silny człowiek pomyśli sobie, chwila moment i załatwie tego kurdupla. A skąd może wiedzieć ten oto silny człowiek jak długo ta walka będzie trwać? Pamiętaj aby unikać ciosów nie trzeba być silnym, tylko trzeba być zgranym ze swoją podświadomością i przeczuwać ruchy przeciwnika. Każdy człowiek ma jakieś słabe punkty i mocne punkty. Sam rozpoznaj własne słabe punkty i je welyminuj, po czym mocne swoje punkty niech będą twoją tajemnicą, następnie rozpoznaj słabe i mocne punkty przeciwnika i droga do pokonania przeciwnika sam otworzy się przed tobą, tylko wykorzystaj sytuację jak się pojawi.

W rzeczywistości duch o wszystkim decyduje. Jeśli nawet twoje ciało zniszczą to ducha twojego nikt nie dotknie, znaczy się twój wróg najwyżej może cię zabić, a śmierć i tak kiedyś cie spotka, więc nie bój się umrzeć. Jeśli silniejszy przeciwnik zdaje sobie sprawę, że jest od ciebie silniejszy, wykorzystaj to aby go pokonać. Jego pewność go zgubi. Każda część twojego ciała i całe środowisko może być wykorzystane jako broń lub sposób pokonania przeciwnika. Nie ograniczaj się i idź naprzód, czyli nie poddawaj się.

aron155 
Posiada 1 dan

Trenuję: Brak
Wysłany: 16 Maj 2009   

Niemal zawsze mam glany, więc w razie zagrożenia prosta sprawa - kop w krocze, kolano, udo :D I w długą :D :D :D

Odpowiedz do tematu