Wysłany: 8 Kwiecień 2010 Katana w sensownym wykonaniu
Od jakiegoś czasu poszukuje Katany szczególnie zależy mi na wykonaniu (prawdziwy hammon, itp... najlepiej wykonana z Tamahagane). Jeżeli chodzi o zasięg cenowy to myśle coś koło 10tyś. Pozdrawiam i prosze o szybką pomoc w poszukiwaniach. Domo arigato
Jak napisałem on nie prowadzi sklepu, on robi miecze na zamówienie. Określasz parametry, cechy oprawy, wszystko. Nie opłaca się wydawać dużych pieniędzy na masowo robiony shinken.
Chociaż w sumie nie widzę specjalnego sensu wydawania tak dużej sumy pieniędzy na pierwszy shinken.
Od jakiegoś czasu poszukuje Katany szczególnie zależy mi na wykonaniu (prawdziwy hammon, itp... najlepiej wykonana z Tamahagane). Jeżeli chodzi o zasięg cenowy to myśle coś koło 10tyś. Pozdrawiam i prosze o szybką pomoc w poszukiwaniach. Domo arigato
Nie wiem czemu ale odnoszę wrażenie, że ten temat to zaczepka do dyskusji :)
Czemu akurat około 10 tys? Chyba za mało zapoznałeś się co można kupić u nas i w jakich cenach.
To prawda wiele nie wiem, jednak widze miecze produkcji firm takich cold steel czy hanwei które nie wyglądają zbyt autentycznie a kosztują sporo, a nasi rodacy ? Nie posiadam jakichkolwiek wiadomości na temat jakości wyrobów przez nich oferowanych więc gdyby ktoś mógł opowiedziec cokolwiek na temat szczególnie przydatne byłyby opinie posiadaczy tych dzieł sztuki
Trenuję: BRAK
Wysłany: 3 Styczeń 2013
Ręcznie kuty miecz shirasaya. Idealny przedmiot do wystroju Twojego pokoju lub biura. Tego typu miecz zawsze budzi zainteresowanie i respekt. Ładny w każdym detalu. Ostry na tyle żeby zrobić komuś krzywdę ale nie polecam kupna w tym celu. Drewno w naturalnym kolorze - surowe - woskowane. Miecz wykonany około 10-15 lat temu. Miecz można rozłożyć (jest 1 kołeczek bambusowy). Klinga trzyma się idealnie a całość przezentuje się ślicznie.
- długość całkowita 105 cm
- długość bez pochwy 101 cm
- długość ostrza 74
- szerokośc ostrza - góra dół: 23 - 32 m