Poprzedni temat «» Następny temat
Katana w sensownym wykonaniu
Autor Wiadomość
Akiro 
Posiada 1 dan

Trenuję: Shinkendo
Wysłany: 8 Kwiecień 2010   Katana w sensownym wykonaniu

Od jakiegoś czasu poszukuje Katany szczególnie zależy mi na wykonaniu (prawdziwy hammon, itp... najlepiej wykonana z Tamahagane). Jeżeli chodzi o zasięg cenowy to myśle coś koło 10tyś. Pozdrawiam i prosze o szybką pomoc w poszukiwaniach. Domo arigato

Lars 
Posiada 1 dan

Trenuję: Iaido
Wysłany: 8 Kwiecień 2010   

http://www.jswords.com/
Pavel Bolf, jeden z najlepszych europejskich kowali. Mniej więcej ten zasięg cenowy.

Akiro 
Posiada 1 dan

Wysłany: 9 Kwiecień 2010   

Wielkie dzięki jednak ta stronka jest w nieznanym mi języku i chciałbym się dowiedzieć czy bron tu oferowana jest wyłącznie nowa czy również zabytkowa

Lars 
Posiada 1 dan

Wysłany: 11 Kwiecień 2010   

Jest czeska, ale w lewym górnym rogu jest przełącznik na angielski.

Właściwie wszystkie oferowane tam miecze w współczesna produkcja. To po prostu strona współczesnego kowala wykonującego miecze na zamówienie.

Akiro 
Posiada 1 dan

Ok dzięki, fajne rzeczy tylko mały wybór. Jeśli bys znał podobne pozycje to z chęcią obejrze

Lars 
Posiada 1 dan

Cytat:
miecze na zamówienie

Jak napisałem on nie prowadzi sklepu, on robi miecze na zamówienie. Określasz parametry, cechy oprawy, wszystko. Nie opłaca się wydawać dużych pieniędzy na masowo robiony shinken.
Chociaż w sumie nie widzę specjalnego sensu wydawania tak dużej sumy pieniędzy na pierwszy shinken.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 12 Kwiecień 2010   

Akiro napisał/a:
Od jakiegoś czasu poszukuje Katany szczególnie zależy mi na wykonaniu (prawdziwy hammon, itp... najlepiej wykonana z Tamahagane). Jeżeli chodzi o zasięg cenowy to myśle coś koło 10tyś. Pozdrawiam i prosze o szybką pomoc w poszukiwaniach. Domo arigato

Nie wiem czemu ale odnoszę wrażenie, że ten temat to zaczepka do dyskusji :)
Czemu akurat około 10 tys? Chyba za mało zapoznałeś się co można kupić u nas i w jakich cenach.

Może warto poszukać u nas ludzi którzy tym się zajmują np. http://nihonto.strefa.pl

Akiro 
Posiada 1 dan

Wysłany: 14 Kwiecień 2010   

To prawda wiele nie wiem, jednak widze miecze produkcji firm takich cold steel czy hanwei które nie wyglądają zbyt autentycznie a kosztują sporo, a nasi rodacy ? Nie posiadam jakichkolwiek wiadomości na temat jakości wyrobów przez nich oferowanych więc gdyby ktoś mógł opowiedziec cokolwiek na temat szczególnie przydatne byłyby opinie posiadaczy tych dzieł sztuki

tred102 
Posiada 1 dan

Trenuję: BRAK
Wysłany: 3 Styczeń 2013   

Ręcznie kuty miecz shirasaya. Idealny przedmiot do wystroju Twojego pokoju lub biura. Tego typu miecz zawsze budzi zainteresowanie i respekt. Ładny w każdym detalu. Ostry na tyle żeby zrobić komuś krzywdę ale nie polecam kupna w tym celu. Drewno w naturalnym kolorze - surowe - woskowane. Miecz wykonany około 10-15 lat temu. Miecz można rozłożyć (jest 1 kołeczek bambusowy). Klinga trzyma się idealnie a całość przezentuje się ślicznie.
- długość całkowita 105 cm
- długość bez pochwy 101 cm
- długość ostrza 74
- szerokośc ostrza - góra dół: 23 - 32 m

Odpowiedz do tematu