Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: wojownik
4 Wrzesień 2009
kyokushin vs taekwondo
Autor Wiadomość
sasel 
Posiada 1 dan

Trenuję: Tang Soo Do
Wysłany: 27 Maj 2011   

ćwiczyłem 2 lata kyokushin i teraz ćwicze tang soo do , taka odmiana teakwondo a zawody wygladają jak kickboxing. Ćwicząc kyokushin rozwaliłem sobie kostke na deskach i teraz mam z nią kłopoty, Powiem ci tak. Jak ćwiczyłem kyokyshin to bijąc nie na ulicy zapominałem o chronieniu głowy i często przez to miałem rozwalony nos. Ana karate nauczyło mnie tego że nawet z rozwalonym nosem walczyłem do końca. ćwicząc tang soo do nie robiłem tego błedu . Przeszedłem do tang soo do z mocnymi rękami i to troche się wyrównało ale ja bym ci radził żebyś te style troche pommieszał. Pójdź sobie na teakwondo a w domu tłucz w worek łapkami rób pompki na kostkach.

szejki23 
Posiada 1 dan

Trenuję: Taekwondo
Wysłany: 30 Czerwiec 2011   

Według mnie lepiej sie ćwiczy taekwondo. Poza tym jest bezpieczniejsze od kyokushinkai, lecz jeśli chodzi o walkę to karate lepsze. TKD jest dobre na zawody ( wiem bo sam ćwiczę ). Niektóre osoby pisały że TKD to tylko walka nogami - BZDURA!!! . Są różne federacje tego sportu: ITF- wymyślone przez twórce tego sportu, generała Choi Hong Hi ze wspólnikami w Kanadzie. System polega na walce rękami i nogami, WTF- wymyślone w ramach odwetu na ITF. Polega na walce wyłącznie nogami, oraz GTF- walka z ochraniaczami na wszystkie części ciała.

PODSUMOWANIE:
Taekwondo to walka łatwa do nauczenia, ale na ulicy... szkoda gadać. Lepiej trenować inne sporty np. Aikido.

Fraggles 
Posiada 2 dan

Trenuję: Shaolin Kempo
Wysłany: 12 Lipiec 2011   Witam Panowie, zastanówcie się, co pleciecie...

Próbujecie jeden drugiego przekonać, że wasza sztuka walki to jest to. Przecież KAŻDA sztuka jest najlepsza. Każdy jest inny i każdemu pasuje co innego. Jeden bardziej lubi ręce - Win Tsun, drugi nogi - Taekwondo itd, itp. A iluzoryczna róznica polega nie na słabości danej sztuki walki, a na słabości ćwiczącego adepta. trzymajcie się

Profi 
Posiada 1 dan

Trenuję: Iaido, Mugen
Wysłany: 12 Lipiec 2011   Re: Witam Panowie, zastanówcie się, co pleciecie...

Fraggles napisał/a:
Próbujecie jeden drugiego przekonać, że wasza sztuka walki to jest to. Przecież KAŻDA sztuka jest najlepsza.

+1

To się nazywa dobre podejście (dojrzałe przede wszystkim) do sztuk walki.

Odpowiedz do tematu