Poprzedni temat «» Następny temat
Linka vs Łańcuch
Autor Wiadomość
Sorc 
Posiada 3 dan
Umysłowy abstynent

Wysłany: 28 Styczeń 2005   Linka vs Łańcuch

No właśnie, zapraszam do dyskusji ;> co lepsze ? Linka w sumie dużo cichsza i [moze mi sie tylko wydaje] bardziej ekhm "obrotna" :D ale szybko sie sciera :/ -> wyjątek niebieska linka alpinistyczna typ AST [miodzio podobno i 6 miechow wytrzyma]

piotreksu 
Strażnik

Wysłany: 28 Styczeń 2005   

mialem juz samorube na lince (takiej zwyklej skrecanej) to mi 3 tygodnie wytrzymala... lancuch ma ten charakterystyczny dzwiek:) wiec ja sie zdecydowanie bardziej w strone lancucha sklaniam. poz tym nun na lince jakos nie wyglada tak profesjonalnie ...jak zabawka , a lanuch no coz...niby czemu Bruce lee uwywal nun na lancuchu? BO JEST LEPSZE:)))) choc przyzam szzerze ze nie mailem okazji prowanac tych dwoch wariantow w tym samym czasie i na takim samym nun wiec moge sie mylic.

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

Według mnie łanuch bo z linka jest więcej problemów, zwykłej nie opłaca się stosowac, a jakies profesjonalne alpinistyczne czy spadochronowe nie zawsze mozemy dostac. Wiec chyba lepiej załozyc raz łanych i miec z głowy te problemy :) A dzwiek jaki on wydaje jest ok !

Narutos 
Posiada 2 dan

Z tego co wiem, to linka stosowana jest w nun treningowych, tzn takich dla bardzo bardzo początkujących. żęby sobie krzywdy nie zrobili. (czyt. dzieci itp.) :)

wojownik 
Szefu

No nie koniecznie niektórzy zawodowcy nie wiedzą co to łancuch, zakładaja profesjonalne linki i twierdzą że takie nun jest najlepsze.

Oceansoul 
Posiada 2 dan

Wysłany: 29 Styczeń 2005   

mialem przyjemnosc machania obydwoma typami nun (tj linka i lancuch) i nie uwazam aby ktorekolwiek bylo lepsze
kwestia preferencji uzytkownika :)

wojownik 
Szefu

Oceansoul napisał/a:
kwestia preferencji uzytkownika :)

A czy to nie jest tak że jezeli zaczynasz trenigi na lince to pozniej nun na lanuchu moze wydawac sie niedobrym sprzetem ? Bo jak by nie było człowiek sie przyzwyczaja .... no i oczywiscie na odwrot.

kazdy z nas moze mowic co innego na ten temat w zaleznosci od tego jakie nun posiada.

Oceansoul 
Posiada 2 dan

nun z lancuchem ktore mialem (lozyskowe) wykazywalo zupelnie inna charakterystyke niz to z linka i musialem wziasc na nie niewielka korekte ale to naprawde jak napisales Wojowniku kwestia tego co kto lubi
moim zdaniem kazdy powinien pomachac sobie i jednym i drugim
a juz najlepiej gdyby kazdy mial do dyspozycji wszystkie mozliwe kombinacje (typy laczen, materialy laczen, dlugosc i materialy nun, ksztalty)

Sorc 
Posiada 3 dan
Umysłowy abstynent

Oceansoul : idyllistyczny pomyslniestety :/

Wydaje mi sie, ze lancuch jest efektywniejszy ale czy lepszy ? mhm Linka latwiejsza :D

Agent
Posiada 1 dan

Wysłany: 1 Luty 2005   

Przy łańcuchu cieżko się robi obroty wokół nadgarstka.
Ja preferuję linkę. Bardziej elastyczna i moim zdaniem wygodniejsza.

Znowu moje trzy grosze......

Filmy szkoleniowe

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 8 Luty 2005   

Również preferuję linkę: cicha, daje lepszą dynamikę, z nun z linką przejdziesz przez każdą bramkę do wykrywania metali... (oczywiście o ile nun nie ma okuć itp.) Czasem może się taka możliwość przydać. :twisted: :wink:

--------
ukłony
XFactor

szwagier 
Posiada 4 dan

Wysłany: 18 Marzec 2005   

ja swoją przygodę z nunchaku zacząłem od linki machałem nią ok miesiąca później przerzuciłem się na łałńcuch z sztywnym mocowaniem, póżniej kupiłem sobie łożyskowane a obecnie ćwicze freestyle tylko linką a siłe moim oktagonem na łożyskach :mrgreen:

wojownik 
Szefu

Wysłany: 23 Marzec 2005   

a jezeli chodzi o rozpatrywanie pod katem wymiany linki i lancucha to co czesciej trzeba wymienaic ?

Sorc 
Posiada 3 dan
Umysłowy abstynent

Chyba linke ponieważ dobry łancuch przetrzyma pewnie ze 2 lata albo wiecej a linka tak na 3-4 miechy

angelus88
[Usunięty]

linkę łatwiej wymienić ale, jak przy łańcuchu potem wykręca się wkręta, dorabia po 2 dziurki i można przepleść linkę dla odmiany a z linką tak nie można zrobić (potem wkręta), ale z linką jest 2 minuty roboty (kwestia zrobienia węzła i zgrzania końcówek) a z wkrętem to już dłuższa zabawa (próbowałem na kijkach ale jeszcze nie na nunchaku, tak na sucho :))

Odpowiedz do tematu