Poprzedni temat «» Następny temat
Obciążanie bokkena
Autor Wiadomość
sky_net 
Posiada 1 dan

Wysłany: 30 Kwiecień 2005   Obciążanie bokkena

Mam pytanie do wojownika odnośnie bokkenów (oczywiście mile widziane są odpowiedzi osób, które coś wiedzą na ten temat - ale dobrze by było gdyby wojownik też się wypowiedział, ponieważ on sam strugał te bokkeny). Otóż zacząłem ćwiczyć moim bokkenem (od wojwownika) z obciążeniem, tzn. owinąłem ostrze ok. 10 cm za miejscem tsuby taśmą bawełnianą (taką na ręce) i założyłem w tym miejscu dwa 1kg obciążniki (te wypełnione piaskiem czy czymś takim). I chciałbym wiedzieć czy bokken wytrzyma treningi z takim obciążeniem? Czy może lepiej kupić do tego celu suburi? (suburi waży 1 kg a mój obciążony bokken ok. 2,5 kg)

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 30 Kwiecień 2005   

Wow a po co Ci takie obiazenie ? :) czy wytrzyma ? trudno powiedziec takich testow nie robilema le mysle ze nic sie nie powinno dziac bo to tylko 2 kg :) w tym miejscu nie powinien sie zlamac zaden bokken...
I po czym chcesz walic tym bokkenem ? Wiesz bokken o bokekn to on powinien byc ok ale tak to nie umiem Ci odpowiedziec jak sei bedzie zachowywal. Syburi wykonac o 2,5 kg tez malo relane co najwyzej to mozna zrobic grubego bokkena ktory bedzie wazyl ok 1 kg.

A co inni powiedza a takich obiążeniach ?

sky_net 
Posiada 1 dan

Właściwie to nie zamierzam nim w nic uderzać z takim obciążeniem. To tylko po to aby wytrenować szybkość i siłe uderzenia (w walce głównie chodzi mi o szybkość, a z szybkością jak wiadomo idzie siła). A zresztą sparring takimi bokkenami z obciążeniem wyglądał by jak film o pseudo-samurajach w zwolnionym tempie.

wojownik 
Szefu

No to mysle ze nic sie nie powinno dziac bo przeciez nic nie bedziesz robil :) od machania bokkenowi nic sie nie bedzie dzialo :)

sky_net 
Posiada 1 dan

wojownik napisał/a:
No to mysle ze nic sie nie powinno dziac bo przeciez nic nie bedziesz robil :) od machania bokkenowi nic sie nie bedzie dzialo :)

Wiem ale głównie chodzi mi o odkształcenie się bokkena i czy jest takie coś możliwe. Chociaż po namyśle dochodzę do wniosku, że jednak bokken jest bezpieczny i nie muszę się martwić o jego zdrowie :). Zresztą, bardziej się będe martwił o mojego bokkena gdy nadejdzie czas sparrinu :)

Fajnie by było gdyby, tak jak to napisał wojownik, inni forumowicze wypowiedzieli się na ten temat - czyli co sądzą o treningu obciążonym bokkenem.

wojownik 
Szefu

Cytat:
Wiem ale głównie chodzi mi o odkształcenie się bokkena i czy jest takie coś możliwe.

Nie odkształci sie bo to jest dąb jedyne wyjscie to zlamanie.

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br

A złamanie pod ciężarem 2-3 kg jest raczej nie możliwe :)

Nightbudda 
Posiada 2 dan

Czlowieku nie trenuj z takim obciazeniem bo twoje miesnie straca gietkosc i bedziesz powolny jak mucha w smole :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Sob Kwi 30, 2005 9:22 pm ]
Cytat:
Właściwie to nie zamierzam nim w nic uderzać z takim obciążeniem. To tylko po to aby wytrenować szybkość i siłe uderzenia (w walce głównie chodzi mi o szybkość, a z szybkością jak wiadomo idzie siła)

[ Dodano: Sob Kwi 30, 2005 9:24 pm ]
Wiem bo mam paru takich w sekcji ktorzy wszystko obciazaja a potem , przez sa ich miesnie sa sztywne i moja dziewczyna (155 cm wysokosci) kosi i ich jak zborze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sky_net 
Posiada 1 dan

Wysłany: 1 Maj 2005   

Problem polega na tym, że ćwicząc siłowo bez rozciągania traci się giętkość. Zawsze przed treningiem rozgrzewka i rozciąganie dynamiczne, a po treningu rozciąganie statyczne, do tego codziennie rano od razu po wstaniu z łóżka rozciąganko dynamiczne i nie ma efektów ubocznych :). A ćwiczę z ciężarami i obciążeniami już ponad dwa lata (na siłowni ćwiczyłem wcześniej) i siła oraz giętkość i rozciągnięcie tylko się polepsza więc ta metoda wcale nie jest taka zła :) Trzeba tyko wiedzieć jak to wszystko łączyć.

Nightbudda 
Posiada 2 dan

Wysłany: 1 Maj 2005   

Jak chcesz oby ci to na zle nie wyszlo , ja np rozciagam sie przed treningiem a potem trening i to wszystko (oraz cwicze tai chi ,oraz medytuje) powiem tak jestem jak blyskawica.Co do efektow ubocznych to cos mi sie wydaje ze czas reakcji ci sie wydluzyl jestem tego nawet pewien . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

wojownik 
Szefu

Wysłany: 13 Maj 2005   

sky_net i trenujesz z tym obciazeniem ? moze opiszesz nam jak taki trening wyglada ?

Odpowiedz do tematu