Poprzedni temat «» Następny temat
tsuba
Autor Wiadomość
wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 12 Maj 2005   

A czy tsuba nie przeszkadza czasami w treningach ? Czy jest czasem tak ze nie ma gdzie przesunac dłoni bo ogranicza nas tsuba ? CO wtedy robicie ?

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 14 Maj 2005   

Nie... w normalnym mieczu nie przesunął bym reki na ostrze przecież

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

ale ja nie mowie o normlanych mieczach tlyko o bokkenach bo chyba tym najszesciej trenujecie i tam reke mzoe sie przesunac nie ?

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br

Po co robić złe nawyki?

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 17 Maj 2005   

wojownik napisał/a:
A czy tsuba nie przeszkadza czasami w treningach ? Czy jest czasem tak ze nie ma gdzie przesunac dłoni bo ogranicza nas tsuba ? CO wtedy robicie ?
Wiesz to zależy z jakiej strony na to patrzeć. Jeżeli wykonujemy ruchy typowo techniczne to może sprawić problem ale jeżeli sparing to raczej się przydaje.

Yakubu
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2005   

Tsuba po pierwsze służy do ochrony twoich dłoni, po drugie umożliwia wykożystanie niektórych technik podczas zwarcia. Jeśli mówisz, że bokken to nie katana i tsuba uniemożliwia ci złapanie dłońmi za ostrze, świadczy to o twoim złym podejściu do treningu. Bokken jest twoją kataną - uczysz się nim posługiwać jak prawdziwym mieczem! Rękojeść jest dość długa, więc nie ma możliwości żeby nie było gdzie złapać miecza. W treningu nie chodzi o to żeby sobie "jakoś" radzić łapiąc za ostrze gdy nie ma się za co innego złapać - polega na ciągłym szlifowaniu i doskonaleniu techniki a nie sztuczkach, których normalnie z ostrym mieczem byś nie wykonał.

GrafRamolo 
Posiada 2 dan

Wysłany: 22 Lipiec 2005   

Bez tsuby nie odwazyl bym sie cwiczyc juz nie raz uratowala mi palce a i bylem swiadkiem paru przykrych wypadkow u osub bez. Pozatym jak wykonac tsubazeri bez tsuby???
Drewniane tsuby moga pekac przy duzej ekspluatacji, polecam zrobione ze sklejki sa duzo bardziej wytrzymale, sam osobiscie juz sporo drewnianych polamalem bo nie da sie ukryc zle wysuszone lubia pekac.

Wachu 
Posiada 1 dan

Trenuję: Aikido, Kendo
Wysłany: 18 Sierpień 2005   

Ja wole bez tsuby ćwiczyć( i nie wynika to z faktu chęci łapania za ostrze). Jak jest tsuba i złapie sie blisko niej to i tak siła którą pochłonie przejdzie na palce ( no ale nie połamie ich). Przydatna jest ona i wielu z nią ćwiczy, pozatym bokken ładniej wygląda:-). Lecz przydatność jest uzależniona od technik jakie się ćwiczy i intensywności.
Ja spotkałem się z tsubą zrobioną z dwuch części plastikowych. Troche to lepiej pochłaniało siłe ciosu niż jakby jeden kawałek był. Ćwicze bez tsuby i palców jeszcze mi nie połamało, conajwyżej pożądnie poobijało.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu