Poprzedni temat «» Następny temat
JO vs BO
Autor Wiadomość
.dex 
Posiada 1 dan

Wysłany: 23 Marzec 2005   JO vs BO

Które lepsze?? jak dla mnie - JO - jest krótsze, ma mniejszy zasięg ale jest lekkie i tym samym można szybciej wyprowadzać techniki. Z BO czuję się jak z kilofem :P A Wy jakie macie zdanie?

Zoolw 
Posiada 1 dan

Wysłany: 25 Marzec 2005   

No myśle że mimo wszystko Bo jest lepsze...Zasięg jednak ma znaczenie. A poza tym atak Bo ma chyba większą siłe
Cytat:
Z BO czuję się jak z kilofem
Kilofem?Przecież między Jo a Bo jest mniej więcej 100 gram różnicy...Przynajmniej w Wojowniku

angelus88
[Usunięty]

Bo jest dobry w otwartym terenie, i możemy sobie zrobić więcej miejsca na manewry ale nie zawsze jest miejsce i w tedy jo jest praktyczniejszy, bo jest bardziej widowiskowy i można robić fajne freestyle. To zależy czy będziemy go używać w walce czy dla szpanu na pokazie i od upodobań. Przy pytaniu co jest lepsze każdy powie Ci co innego bo to zależy od upodobań. Ja zrobiłem sobie Bo (niestety się złamał już) z wierzby i wysuszony ważył mniej więcej tyle co 60 kartkowy zeszyt (obrazowo): więc leciutki ale nie jestem ekspertem a raczej amatorem więc nie muszę mieć racji. :mrgreen:

Zoolw 
Posiada 1 dan

Ja tylko powiem że moim zdaniem freestyle Bo jest efektowniejszy niż Jo, ale jak powiedżiał Angelus88, to kwestia osobistych upodobań :D Pozdrawiam!

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

Zoolw napisał/a:
Kilofem?Przecież między Jo a Bo jest mniej więcej 100 gram różnicy...Przynajmniej w Wojowniku

trzeba wziasc pod uwage ze waga kijow jest zalezna od bardzo wielu rzeczy np: rodzaj drewna, stopien wilgotnosci i gestosc slojow, to wszyskto ma bardzo duze znaczenie i waga podawana u mnie an stronie jest tylko orientacyjna.

Nie waze kazdego kija czy sie miesci w tej normie :)

Mysle ze rozwazajac ktore lepsze to trzeba brac pod uwage dlugosc i zastosowanie a nie wage kija , naprawde 100 gramow w ta czy w ta nie ma zadnej roznicy, jak to bedzie 300 to po kilku minutach treningu przyzwyczaimy sie do dluzszego i troszke ciezszego bo.

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 21 Kwiecień 2005   

Moim zdaniem sparing Jo vs. Bo wygrałby jo ponieważ jest krótszy i łatwiej się nim posługuje niż takim kijem Bo co ma 180!! Ale freestyl to myśle że Jo odpada

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan
Wysłany: 21 Kwiecień 2005   

Xaero napisał/a:
Moim zdaniem sparing Jo vs. Bo wygrałby jo ponieważ jest krótszy i łatwiej się nim posługuje niż takim kijem Bo co ma 180!! (ciach)

To przy założeniu, że było by mało miejsca, a jakby była otwarta sceneria, to chyba lepiej mieć Bo?

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 22 Kwiecień 2005   

macie może jakieś filmy gdzie jest pokazane jak używać bo do walki a nie do freestye'i (oczywiście freestyle też ale głównie chodzi mi o walkę)

wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN

http://aikidocy.republika.pl/ strone zrobila dziewczyna :) kiedys do nie pisalem czy mzoege zaporzyczyc kilka fotek :) mzoe ona Ci cos poradzi ?

w dziale z bronia znajdziesz jak poslugiwac sie kijem Jo moze to Ci troszke pomoze :)

[ Dodano: 22 Kwi 2005 07:18 pm ]
ta laska chyba jest ruda :)

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

wojownik napisał/a:
http://aikidocy.republika.pl/ strone zrobila dziewczyna :)
Wizualnie panna wygląda interesująco, kolorystyka właściwa 8)

wojownik napisał/a:

kiedys do nie pisalem czy mzoege zaporzyczyc kilka fotek :) mzoe ona Ci cos poradzi ?
I co? Pozwoliła? :D

wojownik napisał/a:
[ Dodano: 22 Kwi 2005 07:18 pm ]
ta laska chyba jest ruda :)
Chyba?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :)))

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 10 Maj 2005   

To czy Jo wyga z Bo zależy od tego , kto nim włada. I nawet jak jest mało miejsca, ten z bo ma przewage, bo pchnięcie kijem BO ma dłuższy zasięg.

Xaero 
Posiada 4 dan

Trenuję: sztuki walki
Wysłany: 17 Maj 2005   

Kiedyś widziałem na discovery jak kolesie walczyli JO vs. BO w małym pomieszczeniu. Koleś z Bo oparł się nakiju odbił od ściany i wywalił Jo przeciwnikowi. Wniosek z tego, że nie ważna wielkość lecz umiejętność.[/quote]

Odpowiedz do tematu