Które lepsze?? jak dla mnie - JO - jest krótsze, ma mniejszy zasięg ale jest lekkie i tym samym można szybciej wyprowadzać techniki. Z BO czuję się jak z kilofem :P A Wy jakie macie zdanie?
No myśle że mimo wszystko Bo jest lepsze...Zasięg jednak ma znaczenie. A poza tym atak Bo ma chyba większą siłe
Cytat:
Z BO czuję się jak z kilofem
Kilofem?Przecież między Jo a Bo jest mniej więcej 100 gram różnicy...Przynajmniej w Wojowniku
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 25 Marzec 2005
Bo jest dobry w otwartym terenie, i możemy sobie zrobić więcej miejsca na manewry ale nie zawsze jest miejsce i w tedy jo jest praktyczniejszy, bo jest bardziej widowiskowy i można robić fajne freestyle. To zależy czy będziemy go używać w walce czy dla szpanu na pokazie i od upodobań. Przy pytaniu co jest lepsze każdy powie Ci co innego bo to zależy od upodobań. Ja zrobiłem sobie Bo (niestety się złamał już) z wierzby i wysuszony ważył mniej więcej tyle co 60 kartkowy zeszyt (obrazowo): więc leciutki ale nie jestem ekspertem a raczej amatorem więc nie muszę mieć racji.
Kilofem?Przecież między Jo a Bo jest mniej więcej 100 gram różnicy...Przynajmniej w Wojowniku
trzeba wziasc pod uwage ze waga kijow jest zalezna od bardzo wielu rzeczy np: rodzaj drewna, stopien wilgotnosci i gestosc slojow, to wszyskto ma bardzo duze znaczenie i waga podawana u mnie an stronie jest tylko orientacyjna.
Nie waze kazdego kija czy sie miesci w tej normie :)
Mysle ze rozwazajac ktore lepsze to trzeba brac pod uwage dlugosc i zastosowanie a nie wage kija , naprawde 100 gramow w ta czy w ta nie ma zadnej roznicy, jak to bedzie 300 to po kilku minutach treningu przyzwyczaimy sie do dluzszego i troszke ciezszego bo.
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 21 Kwiecień 2005
Moim zdaniem sparing Jo vs. Bo wygrałby jo ponieważ jest krótszy i łatwiej się nim posługuje niż takim kijem Bo co ma 180!! Ale freestyl to myśle że Jo odpada
Trenuję: sztuki walki
Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2005 Posty: 381 Skąd: by tu wziąść kawuche
Wysłany: 17 Maj 2005
Kiedyś widziałem na discovery jak kolesie walczyli JO vs. BO w małym pomieszczeniu. Koleś z Bo oparł się nakiju odbił od ściany i wywalił Jo przeciwnikowi. Wniosek z tego, że nie ważna wielkość lecz umiejętność.[/quote]