Poprzedni temat «» Następny temat
sai
Autor Wiadomość
wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 8 Sierpień 2005   

Ryuzoku napisał/a:
wiesz, wg mnie chrom może troszkę dać, ale napewno nie więcej niż jak lakier w bokkenie...
no a poza tym to broń chromowana ładniej wygląda i chrom ciężej jest zetrzeć z broni niż jakąś warstwę farby...

nic dodac nic ujac

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 14 Sierpień 2005   

wojownik napisał/a:
romanz2 napisał/a:
Ładne bo ładne, ale chyba nie najmocniejsze, jak chromowane.
A co ma chrom do wytrzymalosci ? Wydaje mi sie ze wplywa tlyko na estetyke i to wszystko.
Możliwe, ale kojarzy mi się to z opisami niektórych broni w którym w ten sposób pisano o stopach... przepraszam za pomyłkę i mącenie.

Jutte (Jitte- wersja Policyjna?)- całkiem ciekawa broń ale nie bardzo wiem jak nią walczyć :D

PS. ostatnio na goodsie pojawiły się ciekawe Saie. O ile dobrze doczytałem, jest to Sai z seri Samurai 3000

http://www.goods.pl/index.php?catID=48&from=11

Poza tym jest tam ładna podstawka pod nie :D

wojownik 
Szefu

Wysłany: 23 Sierpień 2005   

W sai ktore mam w sklepie jest chyba jakieś zierenko piasku lub cos podobnego, które podczas ruchów się przemieszcza i wydaje ciekawy dzwięk. Tyle ze jest ob bardzo delikatny i podczas treningów mozna tego nie slyszec.

romanz2 
Posiada 4 dan

Wysłany: 24 Sierpień 2005   

Może jest w tym ziarenko prawdy...

Wojowniku, a będziesz mieć w ofercie Sai w kolorze czarnym?? Bo czarne mnie się bardziej podobają, a swoje chyba już na długi czas utraciłem :(

wojownik 
Szefu

romanz2 napisał/a:
Może jest w tym ziarenko prawdy...
No chyba o takie ziarenko chodzi ;]
Na razie się nie przymierzam do innych wersji sai.

romanz2 
Posiada 4 dan

To narazie nie przymierzam się do zakupu... zresztą póki nie zaczne chodzić na kobudo, nie ma o czym mówić.

PS. a co z tym bokkenem o którym mówiłeś?

wojownik 
Szefu

No właśnie sai to miecz, sztylet czy cos innego ?

XFactor 
Posiada 4 dan

Trenuję: karate shotokan

wojownik napisał/a:
No właśnie sai to miecz, sztylet czy cos innego ?
Miecz nie (kliknij mnie), bo sai nie jest ostrzone ani tak długie; poza tym nie zadaje ran rąbanych jak miecze - "Its basic form is that of an unsharpened dagger" (kliknij mnie). Ja obstaję przy "nieostrzonym szylecie specjalnego przeznaczenia (do blokowania miecza głównie)". :z

romanz2 
Posiada 4 dan

Porównywano tę broń do europejskiego llewaku i czegoś tam jeszcze. Często widzę napis sztylet... ćóż dla mnie ta broń może być nawet nazwana pałką z bocznymi wąsami...

rolland
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2005   

Sai to chyba sztylet ;)

romanz2 
Posiada 4 dan

Wysłany: 29 Sierpień 2005   

Oktagonalny, ostro zakończony Pręt z dwoma bocznymi wąsami i oktagonalną "maczugą" na końcu rękojeści.

MicroIce 
Posiada 1 dan

Trenuję: Walkę mieczem katana, (trenuję) sai
Wysłany: 26 Styczeń 2007   

hmmm może się zdziwicie mam dopiero 13 lat ale jestem zafascynowany w sztukach walki sai oraz katana. Doszło do tego bo pewnego dnia szedłem wpłacić na swoje konto 1500 zł i napadło mnie kilka dresów i zabrało mi pieniądze.Zacząłem trenować walkę kataną (krótszą mającą 65 cm. Poszedłem na trening walki kataną. O godzinie 20 wracałem do domu wtem napadły mnie 3 osoby w wieku około 25 lat użyłem wtedy tego miecza lecz 1 z nich dotkliwie zraniłem miałem sprawę w sądzie. Postanowiłem ćwiczyć sai do samoobrony bo u mnie jest niebezpiecznie a zarazem nie zrobie nim nikomu krzywdy. Jakie sai polecacie i czy macie do sprzedania w przystępnej cenie?? Bo nowe nie używane są bardzo drogie.jeśli tak proszę napisać na forum.Nie zależy mi na super wypas ale takie dość zadbane którymi się obronie przed dresami których nie mało. :z :k
Ostatnio zmieniony przez MicroIce 26 Styczeń 2007, w całości zmieniany 1 raz  

angelus88
[Usunięty]

MicroIce napisał/a:
Postanowiłem ćwiczyć sai do samoobrony bo u mnie jest niebezpiecznie a zarazem nie zrobie nim nikomu krzywdy
jak niezamierzasz nikogo podziurawić to kup sobie tonfę albo kij a nie sai. Możesz napisać konkretnie co trenujesz tą kataną ??Co to za idioci byli, że poszli vs miecz.

P.S. Witamy na forum
Ostatnio zmieniony przez angelus88 26 Styczeń 2007, w całości zmieniany 2 razy  

MicroIce 
Posiada 1 dan

Trenuję: Walkę mieczem katana, (trenuję) sai

tonfa mi niezbyt pod pasowuje nie kręci mnie takie coś chcę wiesz być bezpieczny ale zarazem mieć satysfakcję poza tym bardzo sai mi się podobają.Jeśli chodzi o katanę ćwiczę technikę Kenjutsu jedna z łatwiejszych technik.Jeśli chodzi o tamtych idiotów to u nas jest plaga.Mieszkam w małej miejscowości na dolnym śląsku i u nas są tak zwane wojny gangów. 1 gang to kibice wielkiej triady arka crcovia lech a druga to ludzie nieuznający triady.DO bujek dochodzi co dzień rabunków rozbojów mnie pobito 3 razy i raz obrabowali mnie jak w cześniej wspomniałem z 1500 zł. A może ty masz do sprzedania tanio sai?? co?? :k

MMarciNN
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2007   

Tanio to nie, ale wiem kto ma do sprzedania dobre kute sai.

Pobiłeś kogoś kataną tak ? Tzn Wakizashi, jak wynika z opisu ? Jak tego dokonałeś nie powodując ran ciętych, bo jak sądze wtedy nie jeden, a trzech by było dotliwie zranionych. Chyba że mówiłeś o bokkenie.

Tak czy owak, nie wiem ile musiałbym wypić Kubusiów SuperWitamin by uwierzyć że 13 latek z czymś o długości 65 cm pobił trzech 25 latków, w tym jednego dotkliwie, na tyle by się nim zainteresował sąd rodzinny. Uważam także że w tej sytuacji żaden ze zbirów nie pobiegłby na Policje, a tymbardziej nie wierze że Policja by uwierzyła, iż 13 latek z kawałkiem kijka czy czegoś tam napadł na trzech 25-cio latków :)

Niestety, nie wierze Ci. Nie musisz niczego udowadniać, tłumaczyć, wyjaśniać. Ja po prostu nie wierze ;)

Co do wyboru sprzętu na ulice. Jak wyskoczysz z Sai, to będzie więcej śmiechu niż pożytku. Nie ukrywajmy, Sai to dobra broń defensywna przeciwko kijom i mieczom, ale także dobra ze strony ofensywnej, nie tylko na uderzenia, ale także kłócia, które to zaś mogą być powodem zupełnie przypadkowej śmierci. Masz trzy ostre krawędzie w Sai, nie ma szans by podczas szamotaniny kontrolować wszystkie na raz w obu rękach. Wystarczy że ktoś sam się na jeden z nich nabije, omyłkowo.

Polecam dla Ciebei gaz łzawiący i nic więcej. Jesteś jeszcze za mały na myśłenie o obronie tonfą lub teleskopową pałką. Nawet technika Ci tutaj wiele nie pomoże, bo bądź co bądź, technika musi być poparta siłą i predyspozycjami. Nie wiem ile masz wzrostu, ile ważysz i ile podnosisz na ławeczce, ale wydaje mi się że na pewno mniej niż rasowy ulicznik. Odpuść sobie, bo tonfe Ci zabiorą, batona w sumie tez, a jeszcze dodatkowo dostaniesz nimy po łbie. Lepiej w Twoim wieku zainwestować w dobry gaz. Przynajmniej z mojego punktu widzenia.

PS. Jak ja miałem 13 lat, nie myślałem o obronie przed dresami w taki sposób. Wydaje mi się to troszke nie takie jak być powinno. Myśl raczej o skuteczności, a nie tym co Ci się podoba.
Ostatnio zmieniony przez MMarciNN 27 Styczeń 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu