A jesli chodzi o lakier bezbarwny to nie jet tak do konca ze chroni przed wilgocia ;/ "breja"ma nacelu chronienia przed wszelkiej masci robactwem.
A kto Ci takich "breji" napowiadał ?
angelus88 [Usunięty]
Wysłany: 22 Październik 2005
Sandayu Momochi napisał/a:
A jesli chodzi o lakier bezbarwny to nie jet tak do konca ze chroni przed wilgocia ;/ "breja"ma nacelu chronienia przed wszelkiej masci robactwem.
Popieram Szefa, to głupoty, no chyba że mylisz środek impregnujący typu Drewnochron z lakierem bezbarwnym, takie impregnaty rzeczywiście chronią przed robactwem a nie przed wodą są też "combosy" ale bliżej się z nimi nie spotkałem . A jak masz (dobry, jakiś) lakier to wilgotna szmatka nie spowoduje pęcznienia drewna robię tak z moim nun od kąd go mam i jeszcze nie eksplodowało mało tego pociągnąłem sobie kij lakierem bezbarwnym stoi na wsi na polu (dworze) i jakoś przez ostatnie 3 lata nie wchłonął ani grama wody. Trzeba zwrócić uwagę na napisy na puszcze, co jest w środku bo można łatwo się pomylić. Poza tym pokost/lakier nie ma konsystencji breji a raczej ma konsystencję mazi breja się z niego robi kiedy długo stoi rozhermetyzowany.
Od razu piszę że w temacie bokenów jestem baaaaardzo początkujący Niedawno kupiłem sobie swojego pierwszego bokena i narazie sam sobie ćwicze w domciu... Słyszłem że bokena można (powino(?)) smarować oliwką, jeśli tak to jaką, taką zwyczajną, czy jakąś inną?
Wow. Naprawdę? Myślałem że naciera się jakąś specjalną oliwą...
Yakubu [Usunięty]
Wysłany: 30 Grudzień 2005
Na pewno jak poszukasz, to znajdziesz gdzieś na necie specjalny olejek... Tylko pytanie po co? Do smarowania shinai też nadaje się zwykły olej konsumpcyjny.