Poprzedni temat «» Następny temat
Jak pielęgnować bokken??
Autor Wiadomość
wojownik 
Szefu

Trenuję: BOKKEN
Wysłany: 22 Październik 2005   

Sandayu Momochi napisał/a:
A jesli chodzi o lakier bezbarwny to nie jet tak do konca ze chroni przed wilgocia ;/ "breja"ma nacelu chronienia przed wszelkiej masci robactwem.
A kto Ci takich "breji" napowiadał ?

angelus88
[Usunięty]

Wysłany: 22 Październik 2005   

Sandayu Momochi napisał/a:
A jesli chodzi o lakier bezbarwny to nie jet tak do konca ze chroni przed wilgocia ;/ "breja"ma nacelu chronienia przed wszelkiej masci robactwem.
Popieram Szefa, to głupoty, no chyba że mylisz środek impregnujący typu Drewnochron z lakierem bezbarwnym, takie impregnaty rzeczywiście chronią przed robactwem a nie przed wodą są też "combosy" ale bliżej się z nimi nie spotkałem . A jak masz (dobry, jakiś) lakier to wilgotna szmatka nie spowoduje pęcznienia drewna robię tak z moim nun od kąd go mam i jeszcze nie eksplodowało :mrgreen: mało tego pociągnąłem sobie kij lakierem bezbarwnym stoi na wsi na polu (dworze) i jakoś przez ostatnie 3 lata nie wchłonął ani grama wody. Trzeba zwrócić uwagę na napisy na puszcze, co jest w środku bo można łatwo się pomylić. Poza tym pokost/lakier nie ma konsystencji breji a raczej ma konsystencję mazi breja się z niego robi kiedy długo stoi rozhermetyzowany.

Sandayu Momochi 
Posiada 3 dan

Trenuję: Tenshin shoden
Wysłany: 20 Grudzień 2005   

whatever....

Ivo 
Posiada 1 dan

Wysłany: 30 Grudzień 2005   

Od razu piszę że w temacie bokenów jestem baaaaardzo początkujący :? Niedawno kupiłem sobie swojego pierwszego bokena i narazie sam sobie ćwicze w domciu... Słyszłem że bokena można (powino(?)) smarować oliwką, jeśli tak to jaką, taką zwyczajną, czy jakąś inną?

Yakubu
[Usunięty]

konsumpcyjną :]

Ivo 
Posiada 1 dan

Wow. Naprawdę? Myślałem że naciera się jakąś specjalną oliwą...

Yakubu
[Usunięty]

Na pewno jak poszukasz, to znajdziesz gdzieś na necie specjalny olejek... Tylko pytanie po co? Do smarowania shinai też nadaje się zwykły olej konsumpcyjny.

romanz2 
Posiada 4 dan

Trenuję: br
Wysłany: 1 Styczeń 2006   

E tam jak ćwiczysz sobie sam w domu to nic się mu nie stanie i nie potrzeba z nim nic robić.

Odpowiedz do tematu